Likdoorn is een gecentreerde opeenhoping van eelt. Eelt laagt eerst en als het dan niet weg kan centreert het zich in een V-vorm naar beneden. Deze punt van de V drukt vervolgens op zenuwen wat pijn veroorzaakt. Dus probeer eelt zoveel mogelijk wel te verwijderen; een millimeter eelt mag! Dus schaaf net te veel…op het moment dat je de schaaf voelt moet je stoppen.

Wrat is een virus in de bloedbaan die zich als een mol omhoog werkt bij de huid. Hieromheen ontstaat eelt. Vandaar ook de bloedpuntjes als je het eelt verwijdert. Salicylzalf zorgt ervoor dat de huid verzacht en de bloedvaten zich terugtrekken, op deze manier verdwijnt het wratweefsel.

Kinderen en likdoorns/wratjes.

Veel verwarring kan ontstaan bij kinderen en likdoorns. Ouders denken vaak dat bij hun kind een eeltpit/likdoorn is ontstaan. Hierbij gaat het vaak om jonge kinderen. Kinderen maken echter bijna nooit likdoorns aan, dit zijn meestal wratjes. Hoe kun je dit testen? Door aan de zijkant van de wrat/likdoorn te knijpen en men ervaart pijn? dan is het een wrat. Druk men echter erbovenop en er ontstaat pijn, dan hebben we met een likdoorn te maken. Likdoorn vormt een V- naar beneden en deze punt drukt op een zenuw.