Een likdoorn (clavus), in de volksmond ook wel eksteroog genoemd, is een vaak pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek (verdikking van de huid). Deze komt voor op plaatsen waar druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend, waardoor meer eelt wordt gevormd. Likdoorns komen meestal voor op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, op de teentop, tussen de vierde en vijfde teen of in de handpalm. In het midden van de likdoorn verzamelen zich de dode huidresten. Dit is te zien aan de donkere kleur in het midden. Het is zeer pijnlijk, het voelt aan alsof er een spijker in de voet zit. Een likdoorn is gevoelig voor druk op de plek, terwijl een wrat juist pijnlijk is bij druk vanaf de zijkanten.

Behandeling

Likdoorns kunnen behandeld worden door de hoornlaag los te weken met salicylzuur (bijvoorbeeld opgelost in collodion of verwerkt in vaseline). Het aanbrengen van een gelpleister, om de druk weg te nemen, gedurende voldoende lange tijd laat toe dat de likdoorn verweekt en spontaan verdwijnt. De likdoorn kan worden weggesneden door een pedicure om de pijn weg te nemen. Vaak komt deze weer terug en is een vervolgbehandeling noodzakelijk. In de homeopathie wordt muurpeper gebruikt om likdoorns zacht te maken. In alle gevallen moet om de aanmaak van een nieuwe likdoorn te voorkomen dient echter de oorzaak te worden aangepakt, zoals het dragen van ruimere schoenen.

Soorten

Gewone likdoorn (clavus): pijnlijke verhoorning van de opperhuid door druk en/of wrijving. Weke likdoorn (clavus interdigitalis): zit tussen de tenen, meestal de vierde en de vijfde teen, en is zeer pijnlijk omdat er constant druk op staat. Vasculaire likdoorn: is pijnlijk doordat er bloedvaatjes mee zijn "gegroeid". Kunnen moeilijk worden weggesneden en worden meestal behandeld met een chemische pakking. Neurovasculaire likdoorn: hetzelfde als de vasculaire likdoorn, alleen zijn er ook zenuwuiteinden bij. Deze likdoorn is hypergevoelig en komt meestal voor bij mensen met een gevoelige huid op de teentoppen. Zaadlikdoorn: ontstaat zomaar zonder druk en/of wrijving en lijkt op een klein graankorreltje. Deze is niet pijnlijk.

Ontstaan

Tenen die in een afwijkende stand staan. Klauw-, hamertenen of ruitertenen. Grieks voettype, waarbij de tweede teen groter is dan de grote teen. De likdoorn komt voor op de teentop van de tweede teen. Hallux valgus. Dit is een scheefgroeiende grote teen. Door het lopen op te hoge hakken of het dragen van te smalle schoenen.

externe links

www.huidinfo.nl/likdoorn.html